Guide :Optics : LX200GPS Telescope

LX200 GPS problem

My scope has been unused for 3 years now. When I fired it up everything appears to be just fine but then it begins setup anytime it wants and turns all the way to the stops. It then tries to bypass the stops so I immediately shut it down. I have attempted to fix by resetting but it still doesn't help. It scares me that it will strip gears so I need some assistance. Meade has no suggestions. How can I find directions? Would reloading ASU II help? It now has 3.0i....Any assistance is appreciated,Rick

Research, Knowledge and Information :


Meade LX200GPS Specific Issues -- MAPUG-Astronomy.net


MAPUG-Astronomy.net -- Meade LX200GPS Specific Issues . LX200GPS Specific Issues--Mount, Optics, Focuser ... > I've got a 10" LX200 GPS and have a GEG ...
Read More At : www.skymtn.com...

Meade LX200GPS AutoStar Issues -- MAPUG-Astronomy.net


MAPUG-Astronomy.net -- Meade LX200GPS AutoStar Specific Issues ... I've had my 10" LX200 GPS for about six weeks. In that time I have had an absolute blast ...
Read More At : www.skymtn.com...

12" LX200 GPS Balance problem - Cloudy Nights


12 LX200 GPS Balance problem - posted in Meade Computerized Telescopes: I just got my hands on a 12LX200 with a sliding weight mounted on the under side of the OTA.
Read More At : www.cloudynights.com...

Meade LX200 Classic Declination and Power Problem


Meade LX200 Classic Declination and Power Problem ... What are you powering your scope with? Is this a GPS or the older Classic model LX200? Without question, ...
Read More At : arksky.org...

Electrical Problem with LX200GPS-8" - YouTube


Dec 24, 2009 · A loose component (arrestor? choke?) in the base of this LX200GPS-8" may be the problem causing its R.A. drive to fail. Can you help out?

LX200 GPS 8" Auto Star II Problems - arksky.org


This is my first post to this group. I call Meade this morning and over telephone, Meade helped me work through finding the problem with my LX200 GPS 8." This is what ...
Read More At : arksky.org...

SOFTWARE AND HARDWARE AUTOGUIDING ISSUES WITH THE LX200GPS


-1-SOFTWARE AND HARDWARE AUTOGUIDING ISSUES WITH THE LX200GPS If you’ve had problems getting K3CCDTools, GuideDog or other autoguiding software to successfully
Read More At : mainecav.org...

Meade Instruments Corporation - Frequently Asked Questions


Meade Instruments Corporation ... Another problem could be due to local magnetic disturbance, ... My friend has an LX200GPS too.
Read More At : www.meade.com...

Meade LX200GPS connection problem - window says upgrade the ...


Meade LX200GPS connection problem - window says upgrade the scope firmware to 4.2g. Matthew Ficarra ... I have a Meade LX200GPS telescope with Autostar 3.01 firmware.
Read More At : support.simulationcurriculum.com...

Suggested Questions And Answer :


Problem with lx200gps meade telescope


It might be a voltage or electrical current problem. Make sure your DC power supply is between 12 and 14 volts. Make sure all electrical connections are tight. Where the power cord plugs into the connection panel, make sure the center pin on the panel fits tightly into the plug. It is a Radio Shack type "N" plug. If tou still have a problem, remove the bottom plate from the scope base and make sure all the connectors are properly seated on the circuit board. Check the connector on the end where the black and red wires are. That is a main power connector and if it is too loose it will not conduct enough current. There can be enough voltage drop that the drive motors won't operate, or they will and the scope will slew uncontrollaby. Be careful handling the wires so that you don't damage them. Good luck, Dave
Read More At : LX200GPS Telescope...

Problems with my LX200 Classic


Same Here
Read More At : LX200GPS Telescope...

Problems with my LX200 Classic version


C1 and C2 are on the input of a voltage regulator. The fact that they burn, could mean that their voltage rating has been exceeded (check the voltage across them), or that age has caused their failure. The classic uses about 18 volts into the power panel - see that it is not higher than that. The handpad would not be a cause for this to happen as it is not the source of the power. Replace the caps with similar ones, but with higher voltage rating - 50v is fine. But check your power supply first!
Read More At : LX200GPS 10 in. Telescope...

Calibrating & Aligning the Meade 10" LX200 GPS Telescope in the Southern Hemisphere


Do a Calibrate Sensors Do a Train Drive in RA and also DECThis makes sure that the scope is calibrated properly. Do an AUTOMATIC ALIGN when asked to center star, look for the BRIGHTEST star that is close to the scopes field of view. It will be that star you need to used the arrow keys on to centre it in the scope eyepiece and press enter. This star can be as much as a HANDS distance away from the centre of view If you cannot identify the star it is asking you to use, press the SCROLL DOWN key to choose another star, keep doing this until you see a star you recognise.That's it!You can also hold down the MODE key for about 4 seconds and scroll through the scope info. Make sure you have the correct location coordinates ( Lat/Long) and the correct time set.Select a bright object first such as a planet and GOTO it. Once you have manually centered it in the eyepiece, press ENTER and hold it for 6 seconds, the handset will say " Press ENTER to sync", press enter and you have updated the scope with the coordinates of that object.
Read More At : LX200GPS Telescope...

Problem with start up with my telescope


I have found info to my problem with my scope there is a company in england that deals with meade issues. there web page is WWW.AWRTECH.CO.UK the problem with my scope is the dec motor assembly ,and the opto pulses ,i will have to send it to them so they may check this problem out ,only around $43.00 dollars to have them check this problem out ,they tell me that these assemblys are very unstable .contact alan buckman at the web site above if you have simular problem .there is also a good section on repairing this in the MAPUG USER GROUP . good luck with this web page they wern"t much help for me on problems
Read More At : LX200R 8 in. (600 x 203mm) Telescope...

I have an older Meade LX200 GPS with autostar II handset. The telescope was working fine and last night I got an error message on the handset "Error: Inv. Heap" and the telescope locks up with no further handset or RS232 communications working. I powered the telescope down. When the telescope powered back on, I got the welcome to Autostar message and the firmware version 4.2g. It then changes to a message "Reorganizing" and then generates the Error: Inv. Heap". Meade says to "Reset" but the system locksup before getting to that point in the bootup. Any input on how to resolve this problem?


You may have Corrupted firmware in the hand controller- that's why they want you to do a RESET.You might have to reload the correct firmware to fix this problem.I believe if you hold down the ENTER KEY and the SCROLL DOWN arrow key and then turn on the scope you enter SAFE LOAD where you can reload the firmware.
Read More At : Meade...

GPS not working


Nope! Sounds normal. The GPS is used as the surface point and time refrence, but it still needs the star fixes to orient the axis. 2 star alignment is generally for Alt-Az mounting, while you can use 1 star for rapid setup on a permanent equatorial mount.
Read More At : NexStar 11 Telescope...

Problem with start up on telescope


Most probably, flat batteries. Autostars go berserk when batteries are even a little low. Try it with a mains power adaptor instead. Otherwise, maybe its a dodgy curly cable, broken Autostar, broken control panel or Autostar firmware needs reloaded
Read More At : LX200R 8 in. (600 x 203mm) Telescope...

I have a CPC11GPS telescope that was working the last time I used it, which was 6 months ago. It is in NEW NEW condition. I pulled it out last night, turned it on, allowed the system to align itself using the GPS system aboard. I then tried to center the first star using the RA and DEC directional buttons. The Dec buttons moved the telescope up and down, but the telescope would not move in RA. I also connected the scope to my SKY program, it also moved the scope in Dec, but not in RA. What could have happened since it was last used? The only previous problem I encountered was alignment and intermittent RA movement, I sent the scope to Celestron, who worked on it and returned it. Those problems were never corrected by Celestron, a year ago.


The clutch is not engaging in RA. Maybe the gears are not actually meshing together? A loose worm gear?You can open it up and look and see if anything obvious is loose. Otherwise it's a trip back to Celestron.
Read More At : Celestron...

Meade LX200GPS Not powering up for batteries


I dont know what else it might be
Read More At : LX200GPS Telescope...

Tips for a great answer:

- Provide details, support with references or personal experience .
- If you need clarification, ask it in the comment box .
- It's 100% free, no registration required.
next Question || Previos Question
  • Start your question with What, Why, How, When, etc. and end with a "?"
  • Be clear and specific
  • Use proper spelling and grammar
all rights reserved to the respective owners || www.opticinfobase.org || Terms of Use || Contact || Privacy Policy
Load time: 0.0859 seconds